Strona główna » Archiwum aktualności » Smak Dzieciństwa w Łowiczu
data dodania: 2012-04-11 06:54:40
W Muzeum w Łowiczu rusza projekt ,, "Smak dzieciństwa. Pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego".
W piątek, 13 kwietnia, odbędzie się wykład zatytułowany: "Tradycyjne pieczywo codzienne i obrzędowe w regionie łowickim i na obszarze dzisiejszego województwa łódzkiego”. Prelekcja rozpocznie się o godz. 12:00 i wygłosi ją Aldona Plucińska z Muzeum Archeologicznego i Etnograficznego w Łodzi. Wstęp na spotkanie jest bezpłatny.
Wykład organizowany jest w ramach projektu „Smak dzieciństwa. Pieczywo codzienne i obrzędowe w tradycji regionu łowickiego”. Popularyzuje on zanikającą wiedzę i doświadczenie dotyczące wyrobu i wypieku pieczywa codziennego i obrzędowego wytwarzanego w tradycyjny sposób i spożywanego na dawnej wsi łowickiej (chleby, bułki, ciasta itp. produkty piekarnicze mające swoje korzenie w tradycjach kulinarnych regionu łowickiego).
Projekt realizowany jest z funduszy Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Program: Dziedzictwo kulturowe, priorytet: Kultura ludowa.
autor: Beata Graszka